Een eerlijker en fatsoenlijker Hardinxveld-Giessendam
Verkiezingsprogramma

Een eerlijker en fatsoenlijker Hardinxveld-Giessendam

Het moet nog socialer in Hardinxveld-Giessendam, zodat we ons allemaal thuis voelen. Want wat is nu echt belangrijk? Dat we de woningnood oplossen en dat er een betaalbaar huis is voor iedereen.

In een fijne buurt. Waar minder verdeeldheid is en waar we naar elkaar omzien. Samen gaat ons dat lukken. De PvdA heeft  hier een plan voor. Zo maken we van ons dorp een plaats waar we allemaal fijn kunnen wonen. Waar we ons thuis voelen en waar we niemand buitensluiten.

Wonen

Voor starters is het nagenoeg onmogelijk om een fatsoenlijke en betaalbare woning te vinden.

De regie van het bouwbeleid moet terug naar de gemeente, waarbij het belang van voldoende betaalbare woningen boven het belang van beleggers en projectontwikkelaars wordt gesteld.

Wonen is een recht, een grondrecht zelfs en dus willen wij betaalbare woningen voor iedereen.

Onze keuzes:

Betaalbare woningen

Meer betaalbare sociale huur/koopwoningen, starterswoningen en seniorenwoningen.

Doorstromen

Om de doorstroom van een- en tweepersoonshuishoudens uit eengezinswoningen te bevorderen is het buiten dat er sociale huur- en koop woningen moeten worden gebouwd, belangrijk dat deze met voorrang toegewezen worden. Wij vinden dat er een mogelijkheid moet komen om deze woningen betaalbaar aan te bieden aan doorstromers.

Infrastructuur

De PvdA vindt dat er een visie moet komen die er op gericht is om bij bouwplannen de gemeentelijke infrastructuur te toetsen op haalbaarheid van deze plannen. De smalle wegen in onze gemeente kunnen nauwelijks het verkeersaanbod tijdens de ochtend- en avondspits verwerken en vormen een potentieel gevaar voor fietsers en voetgangers. Bij toenemend verkeersaanbod door uitbreiding van het aantal woningen binnen onze gemeente zal dit gevaar alleen nog maar toenemen.

Onze keuzes:

Verkeerssituatie

Voordat met bouwactiviteiten wordt begonnen (en niet achteraf) moet in het bestemmingsplan en het verkeerscirculatieplan rekening worden gehouden met de invloed van die plannen op de verkeerssituatie in ons dorp. Tevens moet vooraf worden bepaald wie de kosten van eventuele aanpassingen aan de infrastructuur moet betalen: de belastingbetaler of de initiatiefnemer.

(Snel)fietsroute

De (snel)fietsroute door onze gemeente dient goed ingepast te worden in de ruimtelijke plannen.

Parkeren vrachtauto’s

Het parkeren van vrachtauto’s in woongebieden moet ontmoedigd worden.

De Omgevingswet

Het moet voor inwoners duidelijk zijn waar zij op mogen rekenen bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten. Dit moet een samenspel worden tussen gemeente, initiatiefnemers en inwoners. Een actieve deelname van inwoners vinden wij zeer belangrijk.

Onze keuzes:

Karakteristieke leefomgeving

Wij zorgen dat er meer aandacht komt voor de karakteristieke leefomgeving van ons dorp. Meer aandacht voor het behoud van de originele bebouwing (monumentenzorg) en groenstructuur. Hierbij hoort een welstandtoetsing gedaan te worden op excessen.

Actieve deelname inwoners

Een actieve deelname van inwoners vinden wij zeer belangrijk. Dit willen wij bereiken door de inwoners al in het beginstadium bij de plannen te betrekken.

Duurzaamheid & de gevolgen van klimaatverandering

Verduurzamen van woningen, tuinen en gebouwen is noodzakelijk.

Om beter voorbereid te kunnen zijn op onder andere hittegolven en hevige regenbuien moeten we maatregelen treffen. Tevens zullen wij luchtvervuiling en bodemverontreiniging nog veel meer onder de aandacht brengen.

Kosten voor energie moeten betaalbaar zijn en blijven voor iedereen.

Onze keuzes:

Hulp bij verduurzamen

Wie zijn of haar huis en tuin wil verduurzamen, maar daar geen geld voor heeft, kan tegen gunstige voorwaarden een gemeentelijke subsidie/lening krijgen. Er moet een lokaal of regionaal verduurzamingsfonds komen.

Vergroenen

Wij kiezen ervoor om onze wijken te vergroenen, investeren in de aanleg van plantsoenen en bomen en maken waar mogelijk meer ruimte voor het groen. We moeten zuinig zijn op oude bomen. We willen veel meer groen in ons dorp!

Verontreiniging

Bodemverontreiniging door bijvoorbeeld PFAS (zware metalen, etc). moet serieus aangepakt worden. Zo ook de veroorzakers van deze vervuiling zoals o.a. Chemours. Ook de luchtvervuiling en geluidsoverlast van de A15 verdienen maatregelen.

Ieder kind een eerlijke start

Ieder kind verdient een fijne jeugd, een veilig thuis en een goede school. De jeugd heeft de toekomst. Wij willen de jeugd in ons dorp de ruimte en de stimulans geven om hun talenten te ontwikkelen en hun toekomstdromen te realiseren, ongeacht wie hun ouders zijn en hoe hoog het inkomen van de ouders is.

Onze keuzes:

Ieder kind telt mee

Ieder kind moet kunnen deelnemen aan onze samenleving en daarom werken we in onze gemeente samen met stichting Leergeld en kan ieder kind aan binnen- en buitenschoolse activiteiten meedoen, opbloeien en kennis en vaardigheden ontwikkelen.

Begeleiden en stimuleren

Goede begeleiding is noodzakelijk om te voorkomen dat jongeren na het afronden van hun schoolopleiding uit het zicht raken. We maken afspraken met kennis- en opleidingsinstellingen om jongeren te laten opleiden en stimuleren voor de ambachten en het werk van morgen. Ook willen we zorgen voor voldoende stageplekken voor jongeren op alle niveaus. De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) is hierbij een extra aandachtspunt.

Zorg en Jeugdzorg

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de zorg voor de jeugd. Iedereen moet daarop kunnen rekenen. Het gemeentelijk budget mag nooit een belemmering zijn om de zorg te leveren die nodig is.

Onze keuzes:

Sterke sociale basis

We zorgen voor een gemeente met een sterke sociale basis voor iedereen.

Individuele hulp

Voor individuele hulp hebben we voorzieningen die aansluiten bij een specifieke vraag of behoefte van een persoon of gezin via ons sociaal team, wij vinden het belangrijk om hierin te investeren.

Zorg

Zorg moet beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen.

Bestrijden van eenzaamheid

Het bestrijden van eenzaamheid zien we als onze maatschappelijke plicht.

Medische zorg

We zetten ons in voor bereikbare medische zorg en het behoud van onze regionale ziekenhuizen.

Beperking

Het VN-verdrag Handicap – rechten van mensen met een beperking dient altijd toegepast te worden.

Openbaar vervoer

In de vervoersregio maken we ons er hard voor dat het openbaar vervoer toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Sport

Sport is passie en nog heel veel meer. Sport en bewegen moet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn.

Onze keuzes:

Buitenbad open

Het buitenbad in Hardinxveld-Giessendam moet weer open.

Sportverenigingen

We stimuleren onze jeugd om lid te worden van een sportvereniging.

Bewegen

Wij willen jong en oud aan het bewegen houden/krijgen door sporten toegankelijk te maken en te houden voor iedereen.

Sporten met een beperking

Een fysieke of geestelijke beperking mag sportdeelname niet in de weg staan.

De samenleving

Wij kiezen voor een samenleving waarin iedereen meetelt en waar geen ruimte is voor discriminatie en racisme. Een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn en het niet uitmaakt wat je geslacht, geaardheid of geloof is.

Gelijkheid en vrijheid zijn de basis voor de rechtstaat en van onze samenleving.

Onze keuzes:

Vrijheid van meningsuiting

Binnen de grenzen van ons dorp moet er voor iedereen ruimte zijn om zijn of haar mening zonder bedreigingen of uitsluiting te uiten.

Opkomen voor de ander

Solidariteit betekent voor ons dat we niet alleen voor onszelf en onze eigen kring opkomen, maar juist ook voor de ander.

Onze democratie

Voor een gezonde democratie is het essentieel dat iedereen in ons dorp zich gehoord voelt.

De belangen van al onze inwoners worden behartigd en verdedigd door de PvdA. In de raad, maar ook daarbuiten. Burgerparticipatie is ontzettend belangrijk. Inwoners weten vaak zelf het beste wat er in hun eigen omgeving speelt en welke oplossingen er mogelijk zijn. De gemeente moet daarom toegankelijk en benaderbaar zijn. De PvdA zorgt daarvoor, met uw steun!!!

Onze keuzes:

Inwoners initiatieven

Onze gemeente moet open staan voor goede initiatieven van inwoners.

Inwoners betrekken

Inwoners moeten al in het beginstadium van nieuwe plannen betrokken worden bij zaken die gevolgen voor hen en hun leefomgeving hebben.

Buurthuis

Het is noodzakelijk voor Boven-Hardinxveld dat er een buurthuis/voorziening komt. Wij willen ons hiervoor blijven inzetten.

Burgerinitiatieven

We helpen onze inwoners bij burgerinitiatieven.

Ideeën realiseren

We willen voorkomen dat bewonersinitiatieven vastlopen, zodat het voor bewoners eenvoudiger wordt om hun ideeën te realiseren.

Maatschappelijke bijdrage

Bij elke financiële beslissing kijken we eerst naar probleem en urgentie. Niet het budget staat centraal, maar de maatschappelijke bijdrage die we ermee leveren.

Deel dit